Gårdens frugt og grønt

På Søndergård drømmer vi om at dyrke alt grønt og frugt som vi selv har lyst til at spise. Vi stiler efter at dyrke, så der er forsyninger året rundt.

Vi har netop anlagt en frugt og nøddeplantage på gården. For at have forsyninger til hele året har vi valgt et spænd af sorter. Vi har plantet læhegn til plantagen bestående af forskellige sorter af storfrugtet hassel samt hyldetræer. I plantagen har vi plantet valnød, spisekastanjer, stevnskirsebær og sødkirsebær, morbær, abrikos, blomme, kvæde, pære og æble. Alle træerne er podet på vildtstammer. Det skaber store træer, der kan leve i mere end en menneskealder. Vi har valgt gamle sunde sorter, der er velegnede til økologisk dyrkning.

Imellem rækkerne af frugttræer vil vi de næste par år dyrke grønsager og blomster. Grønsagerne dyrkes efter sædskifte inddelt i seks kategorier der roterer hvert år. Sædskifte begrænser sygdomme, skadedyr og jordtræthed. I sædskifte 1 dyrkes kål i forskellige afskygninger, sædskifte 2 består af selleri, bladselleri, pastinak, persillerod og fennikel.  I sædskifte 3 har vi kartofler, bønner hestebønner/valske bønner. I sædskifte 4 græskar, courgetter, asier, cornichoner og agurker. I sædskifte 5 gulerødder, rødbede, løg hvidløg og porrer og i sædskifte 6 dyrker vi bladbeder, ærter, majs, spinat og salat. Herudover har vi de flerårige afgrøder som f.eks. jordskokker, peberrod, asparges og artiskok. Vi dækker mellem rækkerne med halm for at undgå uønskede planter og for at holde på fugten. Imellem grønsagerne dyrker vi rækker af forskellige blomster. Nogle af blomsterne har en gavnlig effekt i køkkenhaven, som f.eks. tagetes/fløjlsblomst der bruges mod bekæmpelse af nematoder. Herudover har både vores egne men også de vilde bier samt andre insekter gavn af blomsterne og så ser de bare dejlige ud.

Udover frugt og grønt dyrker vi en lille mark med korn til foder til vores dyr på gården.